Ik vertelde al dat ik sinds september op vrijdag naar de naailes ga. Ook deelde ik mijn creatieve plannen voor 2020 al. Maar wat ik nog niet vertelde is wat ik in de naailes allemaal al geleerd heb! Bij deze haal ik mijn achterstand in! (Deel 1 van 2)

Lena tas

Het eerste werkstuk dat op onze planning stond was een handtas. We mochten kiezen tussen een grote of een kleine tas. De grotere tas leek me moeilijker en dus leerrijker. De tas werd gebaseerd op de Lena tas uit Mijn Tas van Elisanna & Fynn met enkele aanpassing van juf Veerle. Na de patroonkeuze tijd voor de stoffenkeuze!

Aangezien dit mijn eerste echte naaiproject was wou ik niet te veel geld spenderen aan stoffen. Net toen ik naar de stoffenwinkel wou trekken viel mijn frank dat de vorige bewoonster nog een doos vol oude gordijnen en stofresten had achtergelaten. Alsof het meant to be was vond ik 3 bij elkaar passende stoffen. Niet meteen een kleurkeuze die ik zou maken als ik zelf stoffen kocht maar een vrolijke combinatie vind ik het wel! + Hoera voor upcycling! (Van 2 gordijnen naar 1 tas)

Aantal naailessen?

Het nam 9 vrijdagen in beslag om deze tas af te werken. Ook thuis spendeerde ik meerdere uurtjes achter mijn naaimachine. De moeilijkste stap vond ik verrassend genoeg niet het instikken van de rits (met dank aan de goeie uitleg van juf Veerle) maar het geven van het laatste sierstiksel rondom de bovenkant van de tas.

Kostprijs?

In totaal gaf ik 12,58 euro uit aan mijn tas. Grootste kost was de vliezeline H640 (9,38 euro). Alle stoffen waren ‘gratis’ (we kregen ze bij ons huis). De rits kocht ik in de kringloopwinkel (0,50 cent). Het koste me wel een uurtje om een rits in de juiste lengte en kleur te vinden. Ook mijn naaigaren kocht ik in de Kringloopwinkel. Wie kringt die wint 😉.

Wat had ik anders willen doen?

Meer vliezeline

De hoeveelheid vliezeline die onze juf had opgegeven klopte niet 100%. Daardoor moest ik nogal puzzelen met mijn vliezeline.

Andere vliezeline

Ik koos voor H640 wat op zich een zeer dikke vliezeline soort is maar ik had liever een stijvere vliezeline ipv een “fluffy” vliezeline gebruikt. Mijn tas kan nu zonder inhoud in niet blijven staan en is dus een eerder een zak, dat vind ik jammer.

Iets vaker na meten

Nadat ik de vliezeline op mijn stof bevestigde is deze helaas nog wat gekrompen. I.p.v. mijn zoomwaardes hier en daar wat bij te werken heb ik gewoon op de normale afstanden gestikt met als resultaat dat mijn tas nu hier en daar al een losse naad heeft 😥.

Binnentas

De binnentas maakten we als laatste, daar zou ik volgende keer mee beginnen! Zeker als onervaren naaister zie ik nu foutjes aan de buitenkant zitten die ik aan de binnenkant al niet meer gemaakt heb.

Ook had ik voor de 3 binnenzakjes beter even de afmetingen van mijn portefeuille, gsm en waterflesje genomen. Voor mij GSM is het zakje meer dan ruim genoeg maar mijn portefeuille krijg ik maar net in het vakje.

Geen Linnen gebruiken

De oker stof is uit linnen gemaakt en amai dat was voor deze beginner nogal een uitdaging. Katoen blijft mooi liggen wanneer je het stikt maar linnen gaat nogal slodderen. Hierdoor zijn mijn riemen niet 100% naar mijn zin. Er zitten wat plooien in die ik liever niet had. Ook rimpelt linnen enorm dus de voor en zijzakjes langs de buitenkant zien er altijd verrimpelt uit.

Het resultaat!

Ik ben best tevreden met hoe mijn tas er uiteindelijk uitziet. Ze heeft een Oilily gehalte vind ik! Op voorhand had ik niet verwacht dat het zo relatief vlot zou gaan. Voortaan gaat ze elke vrijdag mee naar de naailes gevuld met al mijn nodige attributen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: